Wij krijgen dagelijks veel vragen over wat nou de juiste regels zijn om naar Turkije te kunnen met een paspoort of identiteitskaart. Er gaan meerdere regels rond op internet en ook de reisbureau’s zoals Corendon, Tui en de ANWB zijn verschillend in de informatie over de regels. Waarom zijn er verschillende regels in omloop?

De 8 maanden regel

Op 1 januari 2015 had Turkije een nieuwe regel ingevoerd waarbij je paspoort en idkaart nog minimaal 60 dagen extra geldig moest zijn na afloop van het visum. In totaal moest je legitimatie dus minimaal 8 maanden zijn. In de zomer van vorig jaar is dit afgeschaft en gewijzigd.

De 6 maanden regel

Vervolgens kwam in de zomer van 2015 een gewijzigde regel. Hierbij moest het paspoort en de idkaart nog minstens 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst. Deze regel is van kracht geweest tot oktober 2015.

Huidige regels voor paspoorten en idkaarten

In oktober 2015 is de 6 maanden regel alweer gewijzigd naar een nieuwe. Sinds oktober vorig jaar moet je paspoort minimaal 150 dagen (ongeveer 5 maanden) geldig zijn op de dag dat je in Turkije aankomt. Als je paspoort dat niet is dan kun je geen visum krijgen en mag je ook Turkije niet in. Klik hier om de geldigheid van je paspoort te berekenen.

Voor identiteitskaarten geldt een uitzondering op deze regel. Idkaarten moeten minstens geldig zijn voor de tijd dat je in Turkije verblijft. Let hier dus zelf goed op, voordat je naar Turkije gaat.

Samenvatting actuele regels voor het visum Turkije in 2017:
– Paspoort minimaal 150 dagen geldig op de aankomstdag (controleer geldigheid paspoort)
– Idkaart minimaal geldig voor de periode dat je in Turkije bent

Vraag vandaag je visum aan

Wat moet je nou geloven?

Als je contact opneemt met het Turkse consulaat dan kunnen ze geen duidelijkheid geven over de actuele regels. Zelf weten ze het schijnbaar ook niet goed. De reisbureau’s en verschillende andere visumwebsites blijven gewoon de oude regels hanteren en controleren niet goed wat de actuele regels zijn.

Informatie van het Turkse consulaat in Rotterdam
Bij navraag bij het Turkse consulaat in Rotterdam hebben wij per e-mail bevestigd gekregen dat de bovenstaande regels van toepassing zijn voor paspoorten en idkaarten. Helaas merken wij dat de uitleg die het consulaat geeft aan de telefoon niet overeenkomt met de regels die zij ons bevestigd hebben. Waarschijnlijk snappen ze het zelf ook niet meer.

Wij hanteren altijd de actuele regels die op de officiële website van de Turkse overheid staan en controleren dit dagelijks: www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa

Op de Turkse overheidswebsite staat het voorbeeld voor paspoorten:
In order to enter Turkey having a visa with 90 days “duration of stay”, foreigners should hold a travel document valid at least for an additional 60 days which totals to 150 days (90 days + 60 days) of validity at the time of entrance.

Alle Nederlanders en Belgen hebben een visum die een maximale verblijfsduur van 90 dagen heeft, waarover in dit voorbeeld wordt gesproken. Het paspoort moet dus minstens 150 dagen geldig te zijn op de aankomstdag.

Maar voor idkaarten is een uitzondering:
The following categories are exempted from this provision:
– Citizens of countries who are allowed to enter Turkey with their national ID’s in accordance with “European Agreement on Regulations governing the Movement of Persons between Member States of the Council of Europe”: http://www.mfa.gov.tr/countries-whose-citizens-are-allowed-to-enter-turkey-with-their-national-id_s.en.mfa

Zoals de Turkse overheid aangeeft geldt die regel van 150 dagen niet voor idkaarten. Deze moeten dus minstens geldig zijn t/m de dag dat je vertrekt uit Turkije.

Wij leveren het visum voor Turkije sinds oktober 2015 volgens deze nieuwe regels zonder dat er ook maar één probleem is geweest. We hopen je hiermee duidelijkheid te kunnen geven over de actuele regels voor paspoorten en idkaarten, zodat je gerust naar Turkije kunt. En we hopen dat iedere visumwebsite en reisbureau ook de actuele regels zal hanteren, zodat er geen onduidelijkheid meer is.

Visum voor Turkije nodig

Als je naar Turkije gaat dan heb je naast een geldig paspoort of identiteitskaart ook een visum nodig. Deze kun je via ons aanvragen. Wij leveren het visum 7 dagen per week tussen 09:00 en 23:00 uur ’s avonds.

Vraag hier je visum voor Turkije aan